Saturday, August 18, 2007

PROJECT RUNWAY MALAYSIA..ulasan episod 3..red carpet evening dress..

ermm so i rasa semua dah tengokkan episod 3 on air semalam..hehehe
so apa komen anda?? sebenarnya banyak kejadian yang berlaku semasa episod 3 berlangsung tetapi mungkin tidak dapat anda saksikan kerana masa yang terlalu singkat di untuk ditayangkan..

banyak perkara suka dan duka..kelakar sedih sume ade..
hehehehe
ok kali ni i akan kritik setiap design yang ade ye...so jangan marah yek!!
minta ampun siap2...ekekekkeek

so where do i begin???

ok la...the model....seperti anda tahu FELIX telah menang cabaran yang lepas...dan JAY merupakan model FELIX...manakala KAK ANI dengan modelnya sape yek?? i lupa la takpe nanti update...hehhe


ok back to the cabaran...BERNIE telah bagitau kami cabaran seterusnya...MEREKA SEHELAI GAUN...i repeat ok GAUN......dalam bahasa ingerisnya GOWN....hahahha

UNTUK ACARA RED CARPET BAGI SESEORANG SELEBRTI....
DAN
KAMI JUGA DIKEHENDAKI MEMADANKAN SET BARANG KEMAS DARIPADA POH KONG YANG BOLEH KAMI PILIH....

so....memang la kami tertanya-tanya..sapekah selebriti itu???

maklumlah ada antara kami yang biasa buat untuk artis2 tempatan..terutamanya HATTA DOLMAT...dan semua tahu kontroversi2 yang melanda beliau..ekekekeke


ok berbalik pada cerita sebenar.....ermmm antara artis2 yang kami fikir ialah artis2 top la kan....takkan ka cikai2 punya artis...so antaranya ialah..ERRA, ZIANA, NING, CAMELIA(the most i ingat sebab camelia is the most stylish artis that have been in malaysia) n pun rasa production patut amek camelia...maybe dia busy kot tak tau lah...n sape lagi?? SITI??? ermmm tah la..banyak la jugak artis2 kat malaysia ni....

DAY 1

ok.....the next morning...ok macam dah biasa dah ade camera..hehe so takde pape dah..ade camera just say MORNING!! hehehhe
bangun siap2....then pergi workroom kat rafles..
ok...so PETER datang....dia explain sume taht we must do untuk seorang artis ni..untuk red carpet....n the artis ialah.....JENG JENG JENG....

ade seorang perumpuan ni masuk dalam workroom kami...ermm muka sangat familiar...n i tau org tu...i mean i kenal la....
nak tau saper??


NURUL...
nurul mana??? ala atau lebih dikenali sebagai NURUL AJAI...
tak kenal lagi??? ala nurul yang janda tu!!!!!...
ok...dah kenal????





ermmm macam ade semangat nak menulis blog nih..tatau kenapa...laju jer tangan ni nak bercerita kisah2 yang terjadi..ekekekek...
tapi rugi jer takde camera masa on runway...takpe..cerita pun ok sajerkkkk....sesiapa yang melalui pengalaman semasa di runway mesti tau kan?? huhuhuhuhuh

ok...that was the 1st time NURUL datang to the workroom kami...so apa reaksi i bila nampak NURUL???

seperti biasa in front of camera..wahhh nurul..senyum kegembiraan....NAMPAK JE MACAM EXITED...tapi sedikit kecewa jugakla..

dalam hati????
OMG.....

ok la..nurul..ermmm but i just wondering y not CAMELIA?? mesti korunk sume setuju kan kalau i cakap CAMELIA lagi deserve to be in PROJECT RUNWAY MALAYSIA???

i mean some one yang berpengaruh dalam industri fashion malaysia..seorang celebrity yang lawa giler....n very up to date....n banyak pengalaman dalam industri fashion in paris..new york...

tah la...so i just do what people ask me to do kan??
ia satu cabaran...hehhe untuk mereka pakaian untuk red carpet......ok then NURUL terangkan ape yang dia suka...ape yang dia tak suka..kami pun dapat bertanyakan soalan...semua la ape nak tanya..tanya....

NURUL was said that dia suka warna hijau....kuning...suka kain yang lebut..flowy...boleh bare back belakang...seksi ok...but NOT TO SHORT...dia cakap sendiri ok!!!
so??
kriteria2 itulah yang menjadikan guidline untuk kami design baju tersebut.....

n in my mind???

a beutiful dress..with a flowy kind of fabric...very elegan...clean...simple but nice...
TETAPI!! kami juga hendaklah designkan dress tu bersesuaian dengan apa yang setiap org designer akan pilih barang kemas nanti di POH KONG!!! so tak boleh sesuka hati design jer...hehe

ok...lepas je nurul balik...kami pun bergegas ke POH KONG..untuk kami memilih barang kemas yang telah disediakan oleh pihak POH KONG...kami diundi oleh peter..sape yang boleh pick dulu..so i pun tak ingat i yang keberapa..but i just took thiz 1 set pearl....it simple n nice...ade 2 biji mutiara satu warna kuning n satu lagi warna gray..with a dangling pearl earing...

ok lepas tu kami diberi masa selama 15 minit sahaja!!
diulangi 15 minit sahaja!!!
untuk designkan dress tersebut..dan membuat lakaran dan idea...untuk melengkapkan dengan aksesori POH KONG tersebut!!!



ok dah habis skecth kami pun dibawa ke KAMDAR ye uols..diulangi..KAMDAR jalan TAR....
so kejadian di kamdar???
ermmm kami diberi masa 30 minit untuk membuat pilihan fabrik....
the color yang dah ade dalam kepala otak was brown....gold..or sume erth color la...

tempat yang i tuju ialah kat bahagia kain chiffon..
yay ade gold color!! i terus amek satu kayu tu bawak lari...takut ade org lain amek..ekekekkeke
so i suruh la makcik tu potong 20 meter!!!! oh ya we only have like rm250....untuk beli kain dan barangan jahitan ye uols..
so i was like...ermm chiffon..jarangkan?? mesti ade kain lining dia....so i amek satin murah2 tu...then i amek lace gold..4 rm49 per meter..semeter sudah!!
so i pun bayar lah.....

pasal org lain..i tak pasti..NURITA amek chiffon jugak...yang lain ala2 tak pasti sebab sibuk gan hal masing2...
so lepas tu kami pergi bunga reben..kat tepi tu sikit...
so i pun pergi la....

TETIBA!!!!

my producer called dari kamdar....
dia tanya betul ke i amek kain 20 meter???
dia cakap nak buat langsir ke hape?? hahahhahahahhahahha
i pun cakap betul la uols... i amek chiffon tu 20 meter...
sekali kira punya kira rupa2nyer i lebih buget.....sebab??
sebab rm250 yang diorang bagi tu bukan sume...kain yang kiteorang beli tu ade diskoun 50%.
so i ingat harga dia after diskoun...so boleh la beli banyak....
rupanyer tah camner tah....i dah tak cukup duit untuk beli benang sume!!!!


OMG...n kat bunga riben hanya ade lebih kurang 30 minit jugak!!!!
masa berjalan.....i have to rush to KAMDAR balik.....ade camera ikut ok..berlari2 nih nak cepat!!!
nanti dah takde time kat bunga riben!!!
so berlarilah....ERMMM AKSI INI TAIDAK DITUNJUKKAN DALAM TV YER!!! hehehe tah tak tau kenapa..tak cukup time kot!!!
so pergi la kamdar pulangkan kain chifon itu 4 meter...so yang tinggal 16 meter sahaja...so balance ade lebih kurang rm20 lebih untuk i beli benang segala..
then larik balik ke bunga reben....n i only ade 5 min macamtu??


so apa i amek???
benang....zip(paling penting...takde zip camner uols) ternganga jerlah baju...hahaha
so bila nak amek jarum jer.....TIME UP!!!!
ermmm so bayar la...penat uols berpeluh2!!!
dah la tengahari buta...tak makan lagi..haiyooo pening kepala...



ok..ok tarik nafas....huhhhhh....
so tenok org lain...beli kain murah..ade balance 200 la...150 la..jelez jugak!!
ade yang cekau daimond swaroski la...banyak uols...tu JEZMINE...banyak ok daimond dia..hahahhaa


so kami pun balik ke workroom....n start to working!!!!!..

my first idea????
ermmm i nak buat sight cowl dress kat kiri kanan dia..dia macam lose dress..ala2 20an gitu...
then bila dah try draping??
macam buruk pulak!!!!
ermmmmmm so benda senang, mudah, dan cepat tapi cantek...
ialah mengatherskan chiffon tu....
dah bagi dia layers jatuh cantek...

tapi kena ade base neckline dulu...so i pun ala2 rajin mendraping sajer..
buat neck line low giler....n belakang bare back.....memang i nak tonjolkan belakang dia..seksi sikit..
ok....bila tengok kat tv..ermm...takde masalah so far!!
but seperti yang korunk tengok....i yang discover baju FITRI..gan baju FELIX lebih kurang sama!
hahahaha i mean dah la kain sama....cara potongan pun sama...huhuhuhuhuh..FITRI cam bengang jer!!! huhuhuhuh

bila tengok ALEX..dia macam slow jer.....dalam hati kau..apela budak ni buat..duduk simpul2 kain putih dia kat dummy..hiks....

ALWYN?? pun main simpul2 kain chiffon koyak2 dia tu kat dummy..hiks...

HATTA?? seperti biasa la..tradmark hatta..dress kain kembang meleret....

ermmm NURITA?? dah tau tradmark dia..draping2 ala2 tak menjadi tu.(memang tradmark dia uols...macam tu.bukan i cakap tak menjadi ok!!!!) ..macam 1st episod..tapi lawa jugak....

KAK ANI?? ehh lupa kak ani dah takde..ekekeke

ermm JEZMINE?? seperti biasa design2 comel dia..pendek...

FELIX?? ermm rajin tengok dia poton kain..ala2 cerma gitu!! tapi satu lagi litle black dress yang membosankan...
ALLISON?? ermm i suka raw silk yang dia amek...but the top green tu...i tak berapa suka color dia...but the flair skirt i suka...

DANNY??? ermmm i pun tak berapa pasti apa dia nak buat?? tapi color dia look intenational..i suka...tapi.....design....ermmmm will see on the runway..

FITRI? ermmm simple koktel dress..black jugak..

KHAIRI?? ermmm i suka combination skin color gan black lace...class...
sape lagi yek?? ohhhhh lupa plak..

JENNY??? ermm seperti yang uols tengok...JENNY ni pendiam giler...tak bercakap pun...dia mengadap pattern lama uols...ala2 macam ade panel 100 pieces...color?? kuning diraja...
kain chiffon sama macam i punya..ermmm kita tengok nanti..

ada lagi!!

MUMTAZ???ermmm OMG dia amek chifon same gan i..tapi dia mix gan kain baju kurung makcik2 warna coklat tu...



so dekat workroom...kami sume macam ala2 dah mesra sebab dah makin mengenali masing2...

so sakat menyakat....memang bayak ok dalam workroom...selalunyer yang jadi mangsa seperti biasa..FELIX...mennyayi la ape la...hahahahhaawere having fun there..

so the first day baju tak siap lagi.....tepat pukul 12 malam...PETER datang...ok times up!!!


balik...then tido!!! sebelum tido seperti biasa sesi mengkritik di ruang tamu...ade camera sume...n macam i cakap..FELIX sangat palsu!! bila ade camera...dia buatkan kami maggi la ape la..bila camera blah jer!!! ok bye nite..terus masuk bilik tido!!!!


n the nite...satu katil king kami...tido 3 org...I, KHAIRI, n DANNY...sebab danny taknak tido gan felix...hahahahahahhaha nite!!!


DAY 2 RUNWAY DAY..


ok morning!! seperti biasa....camera...smile...hehehe..siap2 then terus g rafles....

not much time around 4-6 hours.....so...kena siapkan baju cepat2..b4 pegi runway!!apa i buat?? ermm tinggal lagi sikit jer..just camtumkan chiffon dengan neck line...so pas tu buat lining dia sikit..pas tu dah siap...

ok semua kelam kabut menyiapkan baju...hurmmm just not to much...sume khuyuk menyiapkan baju masing..tapi dalam masa tu FITRI sempat la...membuat lawak2 dia...model oku ka ape la..n HATTA cakap baju i macam jubah konvo Uitm yekk!! sial jerk!! hahahahhaa

then sume siap...PETER datang..times up!! sume pack then terus pergi runway!!!



AT THE RUNWAY....


So..bila sampai kat runway.....kami diberi masa fiiting.....sume berjalan dengan lancar sebab i rasa sume designer dah ade ukuran model masing2 masa tu...so baju i pun takde masalah...sume ok....
lepas fitting...kami diberi masa 2 jam untuk make up, hair do, dan siapkan model masing2....

my make up?? i buat make up macam gold2..simple tak nak heavy sangat....then rambut just high bun..clean..sume tarik naik atas...sebab i nak nampak elegan....



ni la pic bilik make up kiteorang..yang disposer oleh LOREAL...

Then runway start!!! BERNIE keluar memperkenalkan juri pada minggu ni...seperti biasa DATO BERNARD CHANDRAN, BERNIE sendiri, SEEMA editor majalah female, n NURUL....n pada hari itu NURUL memakai gaun rekaan RIZMAN RUZAINI...yang pernah dipakai oleh salah satu contestant project runway ye!!!!! rahsia!!!!! hahahahahhaha


ok..LET THE SHOW BEGIN.....


ni pic kiteorang kat runway..hehhehe sambil menunggu juri datang tu sempat lagi pose!!!






First sekali baju i keluar....bersama model erina....i suka erina bawak baju i..cuma masa catwalk tu dia terpijak kain sikit...so terberenti jap..huhuhuhuhuh....then dia cakap SORRY...hehehe

takpe...memang la weird atas runway cakap sorry...ala tapi benda biasa..supermodel pun penah jatuh pakai baju dress labuh2 memang la camtu...jalan plak laju...huhuhuhu


so inilah baju i..yang erina pakai.....ermmm so far i puas hati..cuma menyesal letak bow tu..2 pun last minute..ermmm walaupun ade org kata JUBAH KONVO UiTM yang baru..ekeke tak kisah!! i love it!!!


semasa di runway...sorry la kabur....sebab ni kru punya camera..


pandangan belakang yang i sangat suka!! bare back!!


then baju ALLISON..i suka color rawsilk dia..hijau..but the halter green tu cam boleh la....


ermmm ni lah baju ALEX ....memang singkat yer......mengunakan teknik draping sepenuhnya....


very simple.....uihh singkat giler nak nampak dah tu...huhuhuhu



ni plak baju FITRI..simple black koktel dress...bersama ape tah macam selendang...

semasa di runway..ni lah model paling fitri sayang..nama dia MENG...kalau boleh dia cakap tak nak tukar forever!!!


ini pula design HATTA DOLMAT..seperti yang kita tau hatta memang meletop dalam rekaan evening dress ye...


di runway...DEANA model hatta.....


ni plak baju JENNY...kuning diraja uols....

perhatikan lining dalam tu....paras puks uols!!!!!!

inilah hasil rekaan MUMTAZ!! ermmm i memang tak boleh terima kain brown tu....apa komen uols?????


dengan halter lace lagi....ermmm...


i suka design KHAIRY....look elegan n class..dengan pemilihan warna....cuma potongan tale tu kalau besar sikit cantik lagi..kena berpanel la...

di runway...AYU menggayakan rekaan KHAIRI..


ermmm..nilah baju FELIX....ermmmmm tak tau cakap ape..cuma lagi satu rekaan LBD...iaitu litle black dress...potongan mungkin menarik...tapi singkat la....ermm terus jadi buruk...n the sleeve...i tak suka..cam makcik2....huhuhuh duyung..duyung...


semasa di runway..model JAY..


baju JEZMINE..sangat comel...ermm kaler pun ok la dari JENNY...

DILLA..model jezmine.


NURITA?? ermm i sangat suka teknik draping itew...nampak flow dia cantikkan?? n pemilihan warna pun pastel..very class...


SIM...model nurita...untuk pengetahuan uols..SIM menjadi rebutan ok antara designer2..huhuhuhuh

ALWYN...dengan rekaannya bertemakan obor2...ye ke?? tah heheh tak tau pun ape inspirasi dia....n i rasa baju ni sangat kreatif dan art to wear..but 4 red carpet??? uols rasa sape nak pakai????


ni lah BRIGET....model yang paling reti catwalk..huhuhuh AZAB...


DANNY...baju singkat...maybe memang dia nak buat camtu..n the lace tu sangkut sajer yer...senang...nak cabut pun boleh..i pun tak tau napa gan DANNY..takde idea ker????

model danny...

eh dah habis dah komen?? hehehe so lepas tu sume baju akan kelar balik on stage...untuk jury nilai..part ni takde ye dalam tv..hanya untuk penilaian jer....


ok pas tu...sume dah....

DESIGNER...KAMI TELAH MENGUMPUL MARKAH2 ANDA...SILA NAIK KE RUNWAY....

jika saya memanggil nama anda..sila bediri kehadapan...ZERY, JENNY, FELIX, MUMTAZ, ALWYN, ALEX...jika saya tidak memanggil nama anda...ini bermakna anda selamat dan berjaya untuk ke peringkat seterusnya...sila tinggalkan runway....

n i was...ermmm kena lagi..shocked giler....ANDA MEWAKILI 3 MARKAH TERENDAH DAN 3 MARKAH TERTINGGI....so biler bercerita pasal design.....ermmm penat nak ulas ni..huhuhuhuhuhok bla..bla..bla...bla..... time i...


i was telling nurul....yang dia merupakan artis yang selalu berpenampilan feminin....then i cakap warna kulit dia macam JLO...so i tak tau lah ape dia fikir..then dia cakap dia tak nak jadi org lain..dia cakap nurul is nurul...tak nak jadi cam jlo ke hape....

haiyoooo....i cakap skin tone dia macam jlo.....ermmm tak kisah la kan...ermmmm dia rasa dia macam jlo kot??? ermmm kalau dia nak jadi riri dia...apa diri dia yang sebenarnya??? sebab nurul memang takde signature gaya dalam fashion dari dulu sampai sekarang...dulu tak seksi...sekarang boleh seksi...sekarang ala2 teringin nak pakai short2...hurmm tah la...sebab dulu dia selali pakai pant gan jaket something like that....n kalau nak betul2 dia..dont wear la dress ke hape ke..melayu pakai la kebaya ke hape ke..baju kurung..becoz were talking about fashion..memang holywood dah jadi trend setter..n world designer memang akan jadi reference bagi designer2 terutamanya kat malaysia ni...

ok berbalik pada baju i...bernard was say that baju i nampak agies..mean nampak tua kalau pakai...ok..lets me axplain....

nurul umur dia agak2 berape yek?? 30an ade kot kan??? so berapa la usia yang bernard nampak untuk baju i tu?? i pun tak tau?? 40an?? 50 an boley pakai??? atau pun 60?? mati la ineyy!! so rasa2 padan tak baju tu gan nurul?? or bernard mungkin ingat nurul baru 20 kot??? i mean nak pakai yang pendek2 paras puks...ermmm tah la..i pun confius...


masa atas runway tu masing2 dah penat so ala2 tak larat dah...tak kuasa..so bila tengok balik..haiyo...ade yang diorang cakap tak masuk akal...ermm..ok then bernard cakap about the bow yang i letak kat pinggang tu..ok la..i memang macam menyesal letak bow tu..hurmm last minute at back stage.jadi cam tu...so tak bleh buat ape dah....


so dah bla bla bla bla bla.......ermmm diorang bincangkan..i was not there n kami semua tak tau ape yang juges bincangkan...then bila time me?? NURUL CAKAP BAJU I COPYCAT!!!!

ok here is jlo punya baju..i know that dia maksudkan yang ni..n his keep imagine JLO..sebab i just cakap kulit dia cam jlo..hhahuhuh...

as i said b4...designer mana yang tak buat reference...sama ada dah ada dalam kepala otak or just tengok kat mana2....tipu la kalau designer tu takde something untuk jadi bahan inspirasi yang boleh diubahsuai menjadi design dia..n sebab malaysia is not salah satu kota fashion di dunia...so the trend is made by them kat seberang sana...so kenapa kita baca vogue?? bazaar??? sebagai bahan rujukan?? just baca buku2 lama yang ade elemen2 tradisi kita lagi bagus kan???

so kalau nak berbincang pasal siapa nurul?? takkan habis la pulak...kena tengok dari segi agama dia...latar belakang..keturunan..adat resam kebudayaan yang supaya tidak menyinggung bangsa itu sendiri...n sebab dia seorang penyanyi la..dia kena menitik beratkan soal pemakaian...bukan boleh main redah jer..

ok berbalik pada tadi..ALEX telah dinobatkan sebagai pemenang cabaran itu....komen i?? i suka baju ALEX...but i rasa memang tak kena konsep....i mean cabaran kita ialah mereka sehelai gaun untuk acara red carpet...thats was ok boleh terima..but 4 NURUL??? r u sure nurul ur going to wear that???...i hanya mampu tergelak...not bcoz alex punya baju..alex ur done great job..baju tu memang meletop....but nurul akan pakai baju macamtu..i mean kat MALAYSIA?? red carpet mana agaknya dia nak pakai yer?? entah la....so apa komen uols??? setuju????

bukan ape..sebab the cabaran is 4 her rite?? kalau untuk carmen soo ke, elaine daily ke...ok la..memang sesuai...i mean kalau dayang pun i boleh terima lagi...but memang tak sesuai untuk nurul...ni just pandangan i sebagai designer jugak...kita tau mana baik dan buruk untuk artis tempatan kita...so thats all very long story!!!

ermmm just say apa pandangan i...bukan nak menyinggung sesiapa..ok..so..ohh ok about sape terkeluar?? ermm JENNY mungkin takde rezki sampai disitu sahaja...n pasal baju JENNY?? ermmm no komen la..korunk boleh tengok sendiri...ok..penat giler ok menulis..hahaha

take care..

love..ZERY ZAMRY



5 comments:

Ben said...

ala nurul pun semakin cantik apa ....kan zerry..i kadang tgk muka dia cam nicole pussycat dolls sikit lah...anyway..masa Projectrunway kat US tu pun diorang ambik host entertainment tonight je..pun bukan fashion ikon

meenzuleyka said...

salam zery...i suka baca ulasan u...bagi i nurul sekarang tak mcm nurul yg dulu lagi...dulu mungkin dia fikir dia masih isteri orang so gayanya lain dan sekarang bila dah kembali solo...gayanya lain...lebih fresh dan mudoooo gitu...

fAirY said...

Well.. I haf to agree wif u Zery. baju tu mcm too short pas2 x sesuai utk red carpet event lg2 kat M'sia. Neway, I suke baca your blog! Plz update more on project runaway :)

Salam dr Dublin...

eezaty said...

hie senior in smks9, huhuhuh...i so so so so so agreee with u! camelia mcm the best ever!

ok.. later..!
=)

winterbleu2000 said...

die nie penyakit la dear .. buat jer aper yang you nak .. tak rugi la kalu tak buat baju utk die .. mampu lak die nak bayar baju you??