Sunday, August 12, 2007

PROJECT RUNWAY MALAYSIA..ulasan episod 1..my personal view..


ok..ni baru nak start menulis...
korang semua nak tau pasal episod satu..seperti yang korang dah baca dalam blog hatta dolmat mungkin...
ok...episod satu ni...kami telah diberi 3 meter kain muslin iaitu kain kasa...kain tu jarang warna putih..dan duit rm50..seminggu sebelum kami pergi ke prm.....

so....bila pergi meeting...dapat kain..the producer was said...U mesti buat baju menggunakan kain muslin 2...dan menggunakan rm50 sahaja sebagai tambahan untuk membeli apa sahaja..untuk buat design....i mean fabric tambahan ker..janji guna rm50....kalau nak beli french lace ker suku meter pun cukup..TAK GITU???
so that was what producer tell me..becoz i dah tanya...but the rm50 itu tidak termasuk kasut dan aksesori.....tetapi untuk fabric dan tatahiasnya sahaja....bukan khas untuk trimming sahaja yer!!!

Oh ya ade lagi...i rasa kebayankan designer memang telah membuat penambahan fabrik...sama ade liningnyer atau kain2 ape2 jer...
felix dia guna lace...lining pun ade...
nurita..guna lining jugak...
jezmine guna lining pink untuk nampak macam merah2 sikit...
kak ani?? lagi la ber lace2 bagai..sampai berekor ekor...
alison?? ade kan guna kain kotak2 macam kain pelikat..
n i rasa itu ikut kreativiti desgner masing2...nak gunkan rm50 tu macamana...
so....tiada apa yang tidak boleh disini.....
ohh ade lagi..nizam?? pun guna reben hitam n tiub dress warna hitam...
n i rasa felix tidak salah dengan penambahan fabric tu sebab lace tu hanya baju yang berharga rm12 dipotong untuk amek kain dia..still in the buget kan???


so first day masa pergi rafles...ny fwen hanta i kat city sqare..then i meet the producer suruh i get a taxi...sebab diorang nak shoot kat dalam keta..padahal dekat jer...belakang tu jer...so i n the cameraman n the sound man pun masuk la dalam taxi..n the producer keep asking me a question...

kenapa pakai baju hijau?? sape hanta tadi??

seronok tak ?? nervous tak??

huhuh dan bermacam2 lagi.....
so dah sampai rafles...i was so shocked...
there are to many camera gan sound man yang pegang batang panjang tu...hahaha
so i macam ehh dah kenapa??
i ingat diorang just nak meet up then baru start 123 action!!
hahaha

then i relize that this is a reality show...hahaha so i macam ala2 malu2 kucing infront of the camera..konon2 macam takde ape2 berlaku la..but dalam hati tuhan saja yang tau nervous giler...apa kita buat sume ade org tengok..angkat beg la ape la...haha
then i was the second sampai...jenny dah sampai dulu b4 me...then sume pun sampai...nak tau lebih lanjut baca blog hatta..
macam hatta cakap..sume plastik...hahah gan chinese sume ala2 konon2nyer nak speking la...
sume nak tunjuk cam hebat la...huhuhu
then we all g shopping 4 the kasut n aksesori..i pick silver shoes..n bangle n earing...
my design????

The inspiration tak lari dari my new colection..THE CONTEMPORARY KURUNG EXOTICA...u know what?? baju tu i buat the night before..siap pukul 5 pagi..then tido satu jam sebelum siap2 nak pergi prm..huh penat giler...n 2 days b4 that was my acestment for my final degree...huhuhu so non stop working...nasib baik ade kheme untuk tolong2 i sikit jahit beading kat baju tu...kalau tak tak tau la..thank you kheme...

the color?? ermmm dark purple..n silver n gray...i celup kain tu warna light gray....

then dekat leher tu...kain tafetta yang berharga hanya rm8...guna pun tak sampai semetr...then beli sequin silver around rm15 jer...so bermula la jahitan demi jahitan...gathers dan sebagainya...
the idea was a cocktail short dress...with a belt macam obi...the obi pun guna kain sama tafetta dark purple..
the dress kena pakai dengan legging...kalau tak pakai pun boleh but it to sexy for malaysia viewers....so pakai la dengan legging silver....
masa fitting n all sume berjalan dengan lancar...

n y i choose erina?? ermm nasib baik im the first lucky nama yang berni panggil masa nak pilih model....so i tak ragu2 untuk pilih erina coz i tau kebolehan dia..n more shes pretty n tall dari yang lain...n dia ade the looks 4 my muse n kena dengan baju i..

so the make up n hair do...make up dia silver n purpulish eye shadow...with pale lip...n rambut i buat just high pony tail...so terciptalah baju i di episod pertama...


i was so exited kat runway..ye la first time tengok runway yang kita selalu tengok kat tv...huhuhuh
in the 1st day tu...i tak tengok sangat org lain..malas nak amek tau...sebab penat...n mengantuk..sebab tak tidur satu malam menjahit baju 2....muka pun sume dah toye2 dah...penat giler...but i realy like the idea of nurita punya...but i think the workmanship memang azab la...unfinish...yang lain...i think biasa...
but i dont know y nizam kena kuar...suppose that mumtaz or kak ani...

Come on la thiz is fashion design competition..not a tailor competition...
some one that make a baju walau pun simple but the design is very up to date n trendy...tapi dikeluarkan...daripada org yang buat baju walaupun susah tapi design AZAB...mungkin org akan pakai baju tu in 80s sahaja..not up to date..tapi dikekalkan??

huh what u guys thing???

the juges patut tengok tu sume...not tengok the sape banyak buat kerja..baju sape susah?? thats not the point!! we are searching 4 fashion designer!!! NOT A GOOD TAILOR...am i rite???

ermmm tah la.. infact baju nizam is very up to date..cuba u guys bukak GLAM cover camelia...sume fashion spread camelia is about mens white shirt tau!! isnt it hot now???
maybe jury pun tak cukup tau perkembangan fashion..tau nak baju nak nampak mahal..mahal...MAHAL!...

what can i say???

ermm so i mean sedih la jugak nizam terkeluar..coz it just a one day..we all together...
habis shoting dah pukul 4 pagi tau!! crazy...but its fun..get a experience like that..the crew sume pun best so tak la rasa sangat...n about others..i pun bukan ingat sangat nama2 masa irts day tu...ye lah masing2 tak kenal lagi..excep for student uitm la..sume dah kenal ...
maybe firts epsod ni takde rezeki nak menang..i pun tak kisah pun...nurita punya baju memang lawa bagi i..n very international look...

then habis shotting barulah we guys diberi bilik..kat times square apartment....balik bilik..boom terus tido penat giler....nasib baik the next day off day..tapi ade shotting 4 the montaj...
ala yang i cakap i suka pink n polka dot!! hahahahaha...

so aper lagi???

ermmm tu jer untuk episod satu tiada apa2 drama lagi...hehehehhe
mungkin epsd 2 best...n memang best..
nantikan update seterusnya....untuk 2nd epsd k...


take care...

love

ZERY ZAMRY..






3 comments:

Affy Ronan said...

wah2..lawa baju

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Ala, xper ah, sian Kak Ani, tapi at last kuar gak kan on 2nd. Kalau nizam tak kuar 1st, mesti kuar jugak akhirnya kan, sbb salah sorg korg jer yg leh menang. Tak gituuhhh?

Ei, uncle tengok dorg censored subang yang zery pakai, naper? Si bernard pakai takyah censored pown.

Unknown said...

Zery,
peserta project runway Malaysia beli fabric kat kedai mana ha? aku puas google tak jumpa.