Friday, August 17, 2007

PROJECT RUNWAY MALAYSIA ulasan episod 2..fUnKy strEeT WeAr

Ok...hari ni pun dah nak tayang episod ke 3..so sorry sebab lambat updated my personal view pasal PRM episod ke 2...
ok setelah episod pertama yang uols tengok...kami pun balik tido di hotel....hehe
bangun2 pagi...tuh dia camera duk depan mata...mana tak terkejut beruk kami sume!!
jadi alarm bell kami ialah tarikan selimut dari camera men..supaya kami sedar dari tidur?? boleh???
huhuhuhu so ape lagi ade yang terus berkelubung dalam selimut dan ade yang terus larik masuk dalam bilik air..huhuhuh...
so HATTA n FITRI, ALWYN dapat satu apartment kat seberang tower belah snaa...manakala I,KHAIRI..satu bilik dan FELIX n DANNY lagi satu bilik..we all same apartment....so balik tu biasa la hang aroung kat living room..sesi borak i, khairi gan danny...FELIX?? ermmm dia ni tak join org sangat la..buat hal dia jer...whatever la..kan..

oh ya b4 that..kami telah shoot dulu penyingkiran model iaitu ANA dan SIM...so ANA terpaksa akur dengan keputusan NURITA...
n then kami pun dibrifing oleh BERNIE..anda akan membuat funky street wear..dan anda akan membeli barang2 dimana setiap top fashion designer akan membeli belah sekurang2nya seminggu sekali...boleh???
ermmm diorang pun berfikir la..ermm euromoda kot?? hahahaha mati la..ke kamdar....huhuhuhu
so i malas nak fikir sebab dah penat giler!!! so balik tido....
zzzzzZzZzZZzzZzZZzZ.....

huhuhu so the next morning selepas bersiap2..kami pun pergi ke rafles...
so thiz is the first time kami pergi work room kami..then kami macam ala2 keriangan mencari meja masing2..sebab setiap org dapat meja masing2 yanga de tulis nama...hehehe
oh my table .i duk depan ALEX...belakang i ALWYN...belah kanan i ALLISON gan HATTA....
so ala boleh la bergosip dengan hatta...huhuh seperti yang uols tahu...i memang suka bergosip gan HATTA DOLMAT..hahahahhah

n then..PETER datang..setelah dia bagitau apa nak buat sume....so akmi pun dibawa pergi kemana pun tatau....ikut jer la....sampai2 kami di MAJU JUNCTION....
so dalam fikiran pun blur..dah la jarang gila pergi maju junction..ape ada kat dalam pun tak tau...
n then kami pun dah masuk parking..tunggu kat parking...sebab diorang nak set up camera sume...
lepas tu kjami pun naik...tuh dia depan mata...GIANT SUPERMARKET!!!!! huhuhuhuhu ala2 gembira..risau...macam2 lah..blur..sume ade...
then jumpa PETER..dia ternagkan bahagian mana dan ape yang boleh kami beli...oh ya kami hanya diberi RM70.00...sahaja...so pandai2 lah nak beli ape untuk dijadikan baju....

so?? ape yang i cari??ermmm malas nyer nak kena update blog ni waaaaaa.....
ermmm dah tulis panjang2..benti jap..huhuhuu..
ok berbalik pada kat giant..ermmm masa yang diberikan 30 min...so sangat pendek ok...
the 1st thing i fikir adalah towel...i pun pergi la kat towel..tengok2 sume serbu kat situ..KAK ANI, KHAIRI..ermmm so i pun amek towel good morning satu peket..ade banyak dalam tu..murah jer..n i amek thiz towel yang stripe2..ade banyak warna pink..

so ape lagi???
im blank!!!!
i tengok sume amek towel..i macam dah malas n pudar semangat..i was thinking..hello mesti i nak buat something yang lain dari lain kan???
so i decided to make a tour satu giant tu....ermmm guess what i found?? pistol air warna pink!! sangat cute dan hanya rm1 kot...then i found miniature bola kecik2 ade warna pink...so cute...
then jalan2 lagi ade kepit baju color2..amek jer...
i dah amek benda2 merepek...then masa tangah tunggu nak bayar..ade time lagi masa tu..i saw this benda tergantung kat tepi tiang tu..dekat dengan kaunter..it was panties...satu peket ade 3 helai..hanya rm4.99 kot..i pun tak ingat...so ape lagi amek la..sebab cute..then i amek baby stoking..pink jugak...then ade satu baby t warna pink..amek jugak...huhuhuh..
so barang2 yang i amek sume merupakan colorfull n pinkish!!..

n as u guys saw on prm....FELIX??? ermmm i dont know ape yang dia nak buat gan plastik tu..ermmm dia amek pampers...yang lain i tak berapa pasti masa tu..takde masa nak amek tau hal org..just jeling2 jerk..huhuhuh
but after bayar tu..we gather around kat luar sambil tunggu yang lain bayar....ermm felix menjerit2..setakat rm69.90....hurmmm org lain lagi murah..ekekeke...ok ok focus kat barang yang dah dibeli..tak tau nak buat ape ni!!! OMG!!!!!

so..kami pun balik la ke work room.....di rafles..so sampai2 jer...
WORK TIME!!!! bukak sume barang..n fikir..apelah aku amek ni...pening kepala...nak buat apa??
hahahahahaha...so i bukak thiz beg of panties..n there are realy cute one...so i just try make it to the dummy..n i thing i suka..dalam masa yang sama i gila..hahahhahaha
ok..that its..just cantum2 sikit...make a sling beg...ok la tu....

masa awal2 tu felix dah berlari2 pegi jahit pampers dia..org lain still dalam blur2...i rasa after 2 hours i dah siap kot..so no rushing...i pun kira suka gan design panties tu...so bila ala2 rasa dah tak banyak kerja..i pun ape lagi berjalan2 la ke meja kawan2....


especialy KAK ANI...huhuhu
mesti korunk ingat i ni jahat kan?? hahah dalam confesion tu..i cakap design dia AZAB!!!
it just the design....n ramai yang hanta msg kat i..kesian kat KAK ANI tu..kena balik kelantan n so on...
like hatta said..i takde masalah gan dia n the color 4 the design is briliant!! just the design...the tatahias dia make the focus point kat dada tu i rasa tak perlu...n the styling pun kira AZAB jugak la..model dia ok..then lipstick merah ok!!!! tak tahan...ade beg uncang lagi...sedondon..huhuhu
i mean i faham KAK ANI dari mana..n the background dia sume..but theres must be someone yang going out kan???
kalau tak from the first maybe second kan?? n it just not me yang suka sakat KAK ANI..kalau uols ade kat situ pecah perut la gan FITRI punya idea2 bernas menyakat kak ani..dah la meja FITRI depan KAK ANI...huhuhuhuh n diorang start calling KAK ANI dangan panggilan manja MADONNA...hahaha N MUMTAZ plak MNM....sebab baju dia bulat2...macam coklat tu...hahah tu la kata kunci untuk kami bergosip gosip..huhuhuhuhuh

for the first day tu..sume berjalan dengan lancar...then designer lain pun kira ok..but the most i suka design is JEZMINE....i suka design tu sebab i love brite color...i JEZMINE sangat gigih ye menjahit bibir plastik cup itu....huhuhuh buat lubang2..bnayak kerja uols...i pun tolong dia potong...ermm

ok la dah pukul 12 malam...times up!!! kami pun balik...dan tido......n dah boleh nampak sinar design org lain camner...huhuhuhu i just nak dream pasal my model..my make up style...my hair do style...thats all 4 the night!!! oh ya kami balik pun ade camera sume ikut ye masuk bilik....so ade yang kami gosip2kan....huhuhuhuh seperti biasa bahan keji mengeji adalah FELIX......


DAY 2...WORKROOM RAFLES....

Morning camera man!!!! seperti biasa....bangun jer dah ade camera...huhuhuh.so mandi2....terus pergi rafles...today we all ade dalam 2-3 hours sahaja untuk siapkan baju then terus pergi runway!!!
what im doing?? ermm memandangkan baju i dah siap...n i tak nak tambah ape2 dah...seperti yang anda sumea tengok masa i gan PETER tu...


ok sebab i dah siap..memang la baju i simple..n i rasa kalau i tambah lagi la jadi lain..n i stick to the first idea....kata hati i kata this is ok..takpe nanti kita stylingkan...huhuhuhuh
basicly sume org tengah kelam kabut siapkan baju....n i rasa masa tu HATTA pun dah siap kot..


so ape we all buat??
jalan2....keji mengeji....huhuhuhuh borak2....n lepak kat meja JEZMINE..we all buat corsaj...yang diperbuat daripada span cuci pinggan...jahit batu2 manik..n riben..so i apaki masa kat runway...HATTA pun sama...
ok...PETER datang..times up!!! cepat2 designer..anda akan pergi ke runway sekarang!!!
pack up..then terus pergi ke runway......


then fitting sesion..nothing much to worried...sume ok...kasut?? thats my problem..yang disediakan sume kasut tumit tinggi?? dah kenapa ??? ni kan funky street weaR...so ape lagi geledah la barangan model sendiri..tup tup erina ade flip flop..ermm ape lagi belasah je la...very funky ....hehe comel plak..

so make up time..i cakap kat make up artist i nak erina jadi macam barbie doll yang veri feminine....pinkish look!!! so rambut i buat ikut dua...macam budak2..sebab nak erina nampak funky, feminine, teenage look, seksi....ape lagi??? huhuhuhuhu
so..pas tu..bernie memperkenalkan juges untuk episod ni...it was...BERNIE, DATO BERNARD CHANDRAN, TOM ABANG SAUFI, n SEEMA..editor female magazine....


then..LETS THE SHOW BEGIN....
ermmm seperti yang korang tengok tu la dia..malas nak tulis panjang..huhuhu takpun korunk g baca kat blog hatta..huhuu
so masa baju i keluar tu...i sangat suka..sebab erina buat apa yang i nak..
i suruh dia catwlk pas tu kuarkan pistol air tu then tembak..hehehehehe
baju yang i suka??
ermm i suka baju ALWYN jugak..tapi i rasa dia tak menepati temA FUNKY STREET WEAR...kalau dia bagi tema cocktail dress ke ok la...kan?? macam bernard cakap to sweet...sebab PARIS HILTON ma!!! hahahahhah
n ALEX jugak..i suka..the idea guna plastik is ok..but i mean kalau thiz is PROJECT RUNWAY kat us...ermm i rasa letop la baju ALEX....hahaha but thiz is malaysia rite?? so tak boleh la seksi...i rasa kat oversea ok jer....belasah jer...
n JEZMINE i suka baju dia..bila DILLA bawak baju tu macam kelas giler..tak tau nape...maybe sebab i suka color dia....n about FELIX..ok la.the idea from pampers is ok..memang tak dapat dinafikan...inovatif...n kreatif...but plzz la perangai tu tukar sikit...dah tua bangka dah!! hahaha..i pun tak tau y people asyik said about felix...maybe sebab dia macam fake la dalam PRM...trying so had to be..the!!!!!...
n yang lain pun ok jer....baju sume not bad...ade yang simple giler jer...tah la tapi ALLISON pun macam menggerunkan...tukar design last minute..nampak macam dia lost!!! tah la..dia sempat buat top jer...n the bottom just wrap a towel...
so setelah sume habis...we get on the runway back...n my name mula2 tak dipanggil tau....so i rasa macam ohhh leganya...sebab nak bagi explanasion kat juges lama ok..penat berdiri...huhuhuh
so tetiba BERNIE cakap..
JIKA SAYA TELAH MEMANGGIL NAMA ANDA..INI BERMAKNA MARKAH ANDA CUKUP UNTUK MELAYAKKAN ANDA KE PERINGKAT SETERUSNYA..SILA TINGGALKAN RUNWAY...
so i pun macam ala2 terpinga! ha tadi nama aku ade ke takk?? tapi aku tak berdiri kat depan...
OMG..im at runway again!!
ermmmm waaaa nak kena bersoal jawab gan juges....takpe lah..makna nyer ade 6 org..iaitu I, FELIX, ALWYN, KAK ANI, FITRI, KHARI, ALLISON N ALEX.....
as uols know..FELIX menang..ok la...then masa i...i told BERNIE..dia tak tau yang baju i tu buat adri panties....n sume pun suka baju i...n bernie cakap salut u..hehehheeh..ok fine then i in..hehe im happy walaupun tak menang..ok la...kan..
ermmm so??
juri telah membuat keputusan....KAK ANI akan meninggalkan kami..so???
thiz the first time jury membuat pilihan yang tepat!!!
i mean dari bottom 2...is KAK ANI gan KHAIRI...
Come on la..KHAIRI doing much better dari KAK ANI....i mean macam i cakap sebelum ni..jangan pandang baju tu senang ke susah ke nak buat!! tapi keberkesanan dia kan...so abgi i takde masalah dengan baju KHAIRI...very up to date...n yet very stylish...i pun suka...
i rasa dia tak patut btm 2..yang i rasa patut btm 2 ialah FITRI n KAK ANI....
ok lah panjang lebar ok..penat menulis tau!! dah baca2 tu tak reti2 nak komen!!!
ha ermm sampai episod 3 lak nanti....ok...
n 4 KAK ANI...bukan maksud nak mengeji ke hape..dia ok la..baik..but she so smart...
maybe org macam come on la..kesian kat dia..but 1 thing..thiz is fashion design competition..sory KAK ANI..ur not deserve to be there....maybe seorang designer can be at any age..but sense of style tu mesti ade...n up to date...sekali dengan kemahiran teknikal...ok..jangan salah faham...
maybe rezki KAK ANI lebih terbuka luas kat kelantan kan?? siapa tau...kak ani jadi famous kat kampung dia..banyak tempahan uols untuk raya...hehehehhe...
ok la...dah panjang sanagt ni....n 4 thiz entry takde pic la baju uols...camera sume tadak!!!
hehehe so episod ketiga nanti ade pic ok...
tatatata....
love..ZERY ZAMRY


2 comments:

iZie_bUdak kEchik said...

meMang sUsah nAk jaDik fAshIon dEsiGneR yG beTul2 uP to Date dAn mengIkuT sELeRa rAmaI...aPa2 pun...Gud Luck...HoPe u Win dIs cOmpeTioN...Huhuhu...

elyias omar said...

being a fashion designer is not only about being creative but also it need passionate in desinging... btol tak zery?
anyway best of luck to u dear fwen...



.:eLLe:.