Saturday, March 8, 2008

Tips untuk bakal pengantin..huhu

ok lah ade free time ni ..mesti ada antara pembaca2 ni yang tengah survey la nak buat baju kahwin..nak beli kain la..design macam nak macam ni la macam gitu la..hehe
i as designer faham..uols nak the best nanti masa kawin..kan betul tak?

beli magazine sana sini nak cari baju..survey harga bagai nak rak..huhuh...
bagi yang berada tu no problem lakan pasal buget..tapi yang sederhana ni kita nak the best tapi buget terhad....ni i cerita bagi yang nak buat baju pengantin sendiri la i mean yang nak pergi kat designer kan....kalau setakat nak sewa pegi jela butik2 andaman tu belambak baju..tapi anda tak boleh la nak demand banyak2....ada jugak yang buat sewa baru sume..tapi kadang2 harga dia sama je macam buat baju baru kan??? ermmm

ok selalunya uols akan tetapkan baju apa nak buat? nikah? reception? potong kek? dress?? ermm
so mula2 sekali nak buat baju kena cari color....so if uols tak nak pening-pening kepala...cari wedding planner macam i buat skang....
if u pegi wedding planner macam i..i akan plan dari a sampai z...so tak payah pening2 kepala dari baju, segala-galanya....memang korunk suka..tapi tang buget la pulak.....memang it cosly la skit kan....

so bagi yan nak buat sendiri plan2..nanti jangan merungut pening kepala la ape la..hehehe..so if ada wedding planner uols akan duduk berbincang dengan i contohnya..ia akan advice nak buat kat mana, color trend, buget, sume la baju make up decoration n so on....sampai catering sume...

ok la berbalik citer pasal baju..4 nikah selalunya tema biasa la white, off white, cream ...selalunya i will advice my customer jangan beli kain dulu..plz consult dengan designer....atau yang takde designer tu..ermmmmm camner ek?? huhuh so nak tempah kat anty2 tukangjahit ek?? erm bagi yang tak kisah baju tu jadi biasa..then go ahead...tapi bagi yang berangan2 nak baju design macam ni nak batu sana sini..labuci la swaroski diamond la haaaa plz la cari designer...

memang la haga tukang jahit n designer banyak beza..kenapa??? anda nak tau??
tukang jahit tak buat design yer...dan harapkan kain yang anda beli...apa yang anda mahu dia hanya buatkan saja....tiada diskusi tentang baju itu an ini,,batu itu dan ini..

bagi designer pulak..i akan consult..buat majlis kat mana? tema? bentuk badan anda yang sesuai ke tak dengan design yang nak buat? material apa yang sesuai, buget, aksesori, make up dari a-z sumenya berkenaan anda di hari bahagia akan dijaga oleh designer..oh panjang lebar dah tulis ni..hehe...

n maybe ada jugak yang berangan nak kain itu nak kain ini..tapi takde buget..so keje kami menyesuai kan design dan abric yang sesuai engan buget2 anda itew....kalau buget ciput tapi nak frech lace...ado laaaaa...hahahaha faham2 la....
tapi i lagi suka if customer bagi kepercayan kat designer..i mean a-z sume designer decide n bincang sama2....so tak payah la uls nak cari kain segala....designer tau apa nak buat untuk mencantikkan customer2 dia..hehhhe

kata la buget sekian-sekian....designer akan try la...tapi jangan la buget 500 ke..ayo sedih jugak designer...tak dapat nak nolong..hehehe to be frank kalau nak pegi designer kalau pakej with the fabric sume n design tak lari dari 3k keatas....yang grand2 ada ekor2 berjela gan batu semangkuk tu ha faham2 la mencecah 10k keatas sampai 20 30k pun ade jugak..huhuhu

n kalau dah beli kain workmanship pun takkan lari dari 1k keatas.....sebab i rasa its not easy tau buat baju wedding...kombinasi kolor, fabric, detailing...sume tu memang penting tau....ada yang nak veil panjang..batu keliling..hehehe kasut lagi....

macam i buat pakej jugak dengan pelamin..my pelamin bukan style2 pelamin mak andam tu yer..hehe...kita akan discuss theme...kat mana..color...mostly sume akan guna fresh flower la...makna nya design pelamin tu akan digunakan oleh anda seorang sahaja..tanpa mengulangnya untuk org lain...ekslusif sahaja...pakej2 sebegini selalunya 1ok keatas....tapi 2 sume boleh dirunding......dunt worry hehe

ermmm ok la...ape lagi nak tau??? ermmmm pasal baju...ermmmm one more thing jangan la rushing lagi sebulan nak kawin baru nak buat baju..at least 3 month b4 la kan..atau 6 mont b4...nanti ada sesi fitting...n terus ke hari bersejarah anda....ok la..huhu penat menulis.....

daaaa harap penulisan ni dapat membantu anda serba sikit..huhuh
take care....

love
ZERY ZAMRY



3 comments:

fiesha said...

Zamry..your advice really reliable with my problems..sy dlm preparation my wedding on august nnt..meme pening kepala nak cari a good tailor plus designer untuk jahit bj pengantin dkt penang ni..keep looking..

aidamanas said...

huhu u do a great job by telling the detail n truth.. sbb byk org include i sendiri mcm tertanya2 usually for designer budget brp rm? but for me kepuasan hati itu penting.. ur advise really helpful..
keep doing the best..

|cerita-gadis-ini| said...

terima kasih zery for the info...bangga student SMKS9 jd designer tu....